Rotgans

Grazende doorzetters

RotgansRotganzen in het Waddengebied. Foto: Jan van de Kam
In het voorjaar zien de kwelders, polders en delen van het wad letterlijk zwart van de rotganzen. Ze komen uit hun winterverblijf in Engeland of Frankrijk en doen zich massaal tegoed aan voedzame kelderplanten, gras of zoute (zee)gras in het Waddengebied. Rotganzen in de polders bewegen anders dan rotganzen in de kwelders. Ze beginnen later aan de dag en staan regelmatig even stil als ze vol zitten. Toch vertrekken ze goed opgevet naar hun broedgebied in Siberië, een week eerder dan de rotganzen in de kwelder.
Op het nest
Het gewicht waarmee de rotganzen uit het Waddengebied vertrekken, hangt samen met de kans op voortplanting. Vette ganzen zijn in staat om de volledige incubatieperiode (23 dagen) vrijwel continu op het nest te blijven zitten. Predatoren krijgen daardoor geen kans om de eieren te roven. Het Waakvogels-onderzoek naar rotganzen geeft een beter beeld van de start van de migratie van rotganzen naar hun broedgebieden. We rusten daartoe tientallen rotganzen uit met een geavanceerde zender en een kleurring.
 
Onderzoeksvragen
Wat doen rotganzen met het nieuwe zeegrasveld? Hoe reageren ze op de veranderingen in hun habitats door dijkversterkingen en landschaps- en vegetatieherstel? Blijven de polders favoriet? Helpen de aangebrachte veranderingen de rotganzen om te gaan met de opwarming van de aarde? Hebben ze er last van? Wat vertellen rotganzen ons? Op basis van deze en vele andere vragen gaan gebiedsbeheerder en wetenschappers, onder leiding van Prof. Bart Nolet, met elkaar in gesprek.

Latijn

Branta bernicla

Fries

Swartbúkrotgoes

Familie

Eendachtigen

Typische eigenschap

Zwarte hals en kop

Ons vorige onderzoeksproject, Metawad, werd als excellent beoordeeld. Waakvogels maakt gebruik van die waardevolle kennis.

Prof. dr. Bart Nolet - onderzoeker rotgans

Prof. dr. Bart Nolet

onderzoeker rotgans