Kanoet

Gespierde maag

KanoetKanoet in het Waddengebied. Foto: Jan van de Kam.
De ene kanoet is de andere niet. Er zijn bijvoorbeeld verkenners, die beweeglijker zijn dan de rest van de groep. De kwieke steltlopers slikken wadslakjes en schelpdieren in één keer door en kraken de schelp in hun maag. Kanoeten die broeden in Canada en Groenland verblijven 10 maanden in het Waddengebied, van juli tot en met mei. De Siberische populatie trekt door de Waddenzee in het voor- en najaar.
Spiegel
Kanoeten zijn zeer gevoelige vogels die in staat zijn om subtiele verschillen in voedselomstandigheden te registreren, afhankelijk van sediment, getij, predatie en verstoring. Hun gedrag op het wad in Nederland weerspiegelt de veranderingen die zij onderweg tegenkomen. Kanoeten vertellen ons ook in hoeverre ingrepen voor natuurherstel, bijvoorbeeld het instellen van rustgebieden, succesvol zijn. Daarnaast maken ze de effecten van bodemdaling (door gas- en zoutwinning), zeespiegelstijging en verstoring (door militaire oefening en recreatie) inzichtelijk.
 

Onderzoeksvragen
In hoeverre beïnvloedt de persoonlijkheid van kanoeten de keuzes die ze maken? Hoeveel kokkeltjes moet een kanoet in het Waddengebied per dag eten om voldoende energie te krijgen voor de lange vlucht naar Mauritanië? Een paar duizend? Hoe zorgen we samen dat de wadplaten in de goede conditie blijven? Deze en vele andere vragen beantwoorden wetenschappers en beheerders samen, onder leiding van Dr. Allert Bijleveld. Voor het onderzoek naar kanoeten breiden zij het geavanceerde zendernetwerk WATLAS uit, zodat we niet alleen het westelijke deel, maar het gehele Waddengebied leren kennen vanuit strandloper-perspectief.

Latijn

Calidris canutus

Fries

Mients

Familie

Strandlopers

Typische eigenschap

Zeer sociaal

Door klimaatverandering zal er vaker minder wad beschikbaar zijn. Hoe gaan kanoeten daarmee om?

Dr. Allert Bijleveld - Onderzoeker kanoet, grutto, drieteenstrandloper

Dr. Allert Bijleveld

Onderzoeker kanoet, grutto, drieteenstrandloper