Lepelaar

Gracieuze vissers

LepelaarLepelaar in het Waddengebied. Foto: Jan van de Kam
Met hun karakteristieke snavels zoeken lepelaars op de tast in ondiep water naar vis en garnaaltjes. Vaak op het zoute wad, soms ook binnendijks. Zo’n 2000 lepelaarstelletjes broeden in het Waddengebied. Lutjewad is een pleisterplek voor de elegante vogels. Wisselen ze er informatie uit over de migratie naar de West-Afrikaanse kust? 
Voedsel 
Het lijkt erop dat voedsel een beperkende factor voor de verdere groei van de lepelaarskolonies in de Waddenzee. We gaan onderzoeken of dat inderdaad het geval is. Eén van de verwachtingen is dat broedkolonies verder groeien en jongen beter overleven als de visstand op het wad en in polderslootjes verbetert. Het Waakvogel-onderzoek naar lepelaars is gebaseerd op eerder onderzoek naar de populatieontwikkeling van lepelaars. We breiden het aantal gezenderde vogels uit. Door de bewegingen van individuele lepelaars te volgen, krijgen we een veel beter beeld van de favoriete foerageer- en rustgebieden van diverse kolonies.
Onderzoeksvragen
Hoe leert een jonge lepelaar? Welke factoren beperken de draagkracht van de Waddenzee voor lepelaars? Hoe hebben de populaties zich ontwikkeld sinds de laatste grote analyse (Lok et al 2013)? Verschillen kolonies in de Waddenzee van elkaar in de manier waarop ze het landschap gebruiken? Welke overeenkomsten en verschillen zien we met zoetwaterpopulaties in Nederland? Moeten lepelaars uit grotere kolonies (met minder jonge vogels) meer moeite moeten doen voor hun voedsel? Wat vertelt de lepelaar ons over het Waddengebied?

Latijn

Platalea leucorodia

Fries

Leppelbek

Familie

Ibissen en lepelaars

Typische eigenschap

Vist op de tast

LIVE. Lepelaars in het Waddengebied.

Zenderonderzoek biedt ongekende kansen om de wereld vanuit vogelperspectief te begrijpen.

Dr. Wouter Vansteelant, onderzoeker lepelaar - Onderzoeker lepelaar

Dr. Wouter Vansteelant

Onderzoeker lepelaar